Pyöräretki Keltaisellejoelle

Vesimelonia valitsemassa.

Paikallinen homoäppikaverimme vei meidät Keltaisenjoen kosteikkoon. Parinkymmenen kilometrin matka taittui osittain moottoriliikennetiellä, jolla ajaminen vaikutti olevan sallittua, pyöräkaistasta päätellen. Moottoritiemäisistä liittymistä autot syöksyivät surutta kiihdyttämään tälle kaistalle, mutta muuten polkeminen tiellä oli leppoisahkoa. 

Pienemmän tien varrella oli huomattava määärä vesimelonin myyjiä, ja yhdeltä näistä täkäläinen kaverimme asiantuntevasti koputellen ja kuulostellen ostikin yhden hedelmän. Myyjä viipaloi suurella veitsellä lohkoja kaluttavaksemme ja tuota pikaa jäljellä olivat enää erotuskaistalle heitetyt kuoret. Kaverimme vajavaisesta englannintaidosta ja meidän vielä vajavaisemmista kiinantaidoistamme johtuen jäi hieman epäselväksi, johtuiko myyjien suuri määrä kenties ympäröivistä vesimeloniviljelmistä vaiko jostain muusta.

Rakenteilla olevia korkeita taloja tulee vastaan tämän tästä, keskellä erämaatakin.

Pitkä pätkä matkaa kulki myös kertakaikkisen tyhjyyden keskellä. Mutta rakentamista oli selvästi tulossa, niin sanottuja jalkakäytäviä kivettiin, puita oli istutettu kuivuuden keskelle ja siellä täällä kohosi jättimäisiä kerrostalotyömaita. Me ajoimme kosteikkoon korkeiden heinien sekaan ja niin olimme Kiinan toiseksi pisimmän joen äärellä. Satunnaisista muista liikkujista huolimatta paikka oli hiljainen, vain heinät heiluivat tuulessa kuin douglaskuuset Twin Peaksissä.

Entä homona eläminen Kiinassa? Kaverimme kertomat asiat olivat samaa surullista stooria, mitä kaikkialta muualtakin kuulee. Kenellekään ei voi kertoa totuutta itsestään, perheelleen eikä kavereilleen, ikinä. Vanhemmat odottavat naimisiin menoa ja jälkeläisiä, ja niin suuri osa ilmeisesti taipuukin tekemään – jotkut ”vastakkaista” sukupuolta olevan homon kanssa, jotkut mitään aavistamattonman heteron kanssa. Päälle kolmekymppinen kaverimme kertoikin paineen vanhempiensa taholta olevan jatkuvaa, eikä jaksa sen takia käydä heidän luonaan jatkuvasti syömässä, vaikka se muuten kätevää onkin. Hän ei haluaisi mennä naisen kanssa naimisiin, mutta vaihtoehtoja ei käytännössä ole. Näin Kiinassa ajatellaan ja asiat ovat, hän sanoi, ja totesi heti perään lukevansa pääasiassa kiinalaisia klassikoita, koska arvostaa suuresti kiinalaista kulttuuria.

Penkkien puuttuessa istuimme syömään eväitä tien varren kiveykselle, josta oli esteettömät jokinäkymät.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s